Rozdělení dotací projektu KTCM 2021
Komise mládeže ŠSČR zveřejnila rozdělení dotací projektu KTCM pro rok 2021, viz odkaz dole. Rozdělení dotací
Komise mládeže ŠSČR zveřejnila rozdělení dotací projektu KTCM pro rok 2021, viz odkaz dole. Rozdělení dotací
26.7.2021 Možnost zahrát si klasické nebo zahradní šachy, potrénovat diagramy nebo soutěžit o věcné ceny. To vše čeká na návštěvníky šachových stánků na Olympijských festivalech v Praze a Brně. Na atraktivitě oběma stánkům přidají také velmistryně a velmistři, kteří začátečníkům i pokročilým poradí, jak na královskou hru. Navštívit šachové stánky v Praze i Brně mohou zájemci každý […]
Aktualizováno 20.7.2021: David Navara nezvládl včerejší druhou partii zápasu s ázerbajdžánským velmistrem Durarbaylim, prohrál a byl z dalších bojů vyřazen. Na mírně šikmou plochu se dostal David už v zahájení tahem 16…Sxe3?!, po kterém má bílý příjemnou výhodu. Ale ani soupeř nepokračoval v této fázi přesně a dal našemu hráči šanci po 23.dxe4 (správně 23.d4!) Toho mohl David využít […]
Ve dnech 10.7. – 18.7.2021 se v prostorách Karlínského Spektra v Praze uskutečnila hlavní část 16. ročníku Pražského šachového festivalu – Zlatá Praha 2021. O pořádání letošního festivalu se definitivně rozhodlo až 13.6.2021 po uvolnění protikoronavirových opatření. Původně zamýšlený tradiční termín na konci června bylo nutné upravit, neboť zbývalo velmi málo času. V plánu bylo […]
Prague International Chess Festival 2021 – Open Od 14. do 20. června jsem se zúčastnila po dlouhé době turnaje naživo. Celkem jsem se na něj těšila, ale trochu jsem se i obávala, jak mi půjde hrát po tak dlouhé době. V podstatě celý lockdown jsem se snažila trénovat, takže jsem doufala, že se mi turnaj […]
Na 20. července připadá každoročně Mezinárodní den šachu. Jedná se zároveň o datum, kdy byla před 97 lety založena Mezinárodní šachová federace FIDE. Oslavte tento svátek nad 64 poli i na sociálních sítích! Svůj mezinárodní den si připomínají šachisté po celém světě. Konají se turnaje a další doprovodné aktivity, které mají za cíl ještě více […]
STK ŠSČR vyhlašuje konkurz na turnaje 15. ročníku (2021/2022) Seriálu Grand Prix České republiky v rapid šachu, viz odkaz dole. Uzávěrka přihlášek je 6. 8. 2021. Konkurz
Roman Popov Dne 1.7.2021 byl v Českých Budějovicích v hotelu Clarion zahájen FIDE Open B, FIDE Open A a uzavřený velmistrovský turnaj. Bydlel jsem v chatě, která byla 35 minut jízdy autem od hotelu v krásné přírodě. Tento rok jsem si poprvé zkusil hrát FIDE Open A. Chtěl jsem si připsat body do ELA, což se bohužel nepovedlo. […]
Média, zejména ta východočeská, měla o šachovém tématu číslo 1 v uplynulém týdnu jasno: v Pardubicích začalo Czech Open. Vinou pandemie ne tak velkolepé jako dříve, ale stále se solidní účastí. „Hlavní je udržet tradici“, potvrdili pořadatelé pro Pardubický deník. Pavel Matocha se v Lidových novinách zmínil o nedobrém vystoupení legendárního Garriho Kasparova na turnaji v Záhřebu. A v našem […]
STK ŠSČR zveřejnila aktualizované rozpisy Extraligy, 1. a 2. lig pro sezónu 2021/2022, viz odkazy dole. Losování lig proběhne 27. 7. 2021 v dějišti Czech Openu v Pardubicích. Rozpis Extraligy Rozpis 1. a 2. lig Pozvánka na losování ligových soutěží